„Valami helyet”

Szimpózium Borbély Szilárd verseskönyvéről

„Vannak napok, amelyek súlyosabbak annál,

aki beszél. Hogy beszélni tudjon, az is.”

„Egy megmunkált felszínt szerettem volna, egy eldolgozott felületet, miközben az írás grafikai jeleit átrajzoló mintázatot kerestem” – írja Ami helyet című, 1999-es könyvének ars poetica-szerű fülszövegében a szerző. A könyv korabeli kritikai recepciója elismerően üdvözölte a Borbély Szilárd-féle versnyelv kockázatvállalásait, az ismert és bevett irodalmi formákat szétvető újszerűségét. Hiszen az egyetlen hosszúversként és/vagy 67 egymással is dialogizáló költeményként is olvasható Ami helyet egyszerre mutatja fel a hagyományos nyelvtani, mondattani, retorikai szervezettség teherbíró képességét, és az ezzel számot vető, végső soron ezt hátrahagyó költészet bátorságát. Miközben sok szinten beszél a dolgok, a szavak, a nevek, a helyek, a személyiség egymásnak nehezen megfeleltethető mivoltáról, az érzékelés érzékeinket kibillentő mindennapiságáról. Az lehet az érzésünk az Ami helyet olvasása közben, mintha a szöveg műveleti terület lenne, folytonosan íródás alatt állna, befejezetlenül, pontosítások, ritkítások közepette. Milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz, a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet? Milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a szimpózium előadói (Borsik Miklós, Sipos Balázs és Szabó Marcell) valamint az előadásokat követő beszélgetés résztvevői (Győrffy Ákos, Herczeg Ákos és Kerber Balázs). Terveink szerint a szimpózium után kerül sor Borbély Szilárd emlékpadjának leleplezésére a Debreceni Egyetem botanikus kertjében.

A rendezvény a Debreceni Költészeti Fesztivál keretében, a Fiatal Írók Szövetsége és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös szervezésében valósul meg. A szimpóziumot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Időpont: 2018. április 10., 14 óra

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár (4026 Debrecen, Bem tér 19/D.)

Az emlékpad leleplezésének ideje: 17:00 óra, gyülekező a botanikus kert bejáratánál (a Debreceni Egyetem főépülete mögött). Az avatáson résztvevőket arra kérjük, hogy lehetőségük szerint, hozzák el magukkal kedvenc Borbély Szilárd-versüket.