​ Irodalom és halál

A konferencia és a róla szóló tudósítások

Idén 11. alkalommal került megrendezésre a FISZ irodalomtudományos konferenciája Egerben.

Március 22-én tartották a FISZ irodalomtudományos konferenciáját Egerben, szervezetünk és az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszékének társszervezésében. Az immár tizenegyedik alkalommal megvalósult konferencia témája 2018-ban a halál teoretikus, irodalom- és kultúrtörténeti kérdésköre volt. Halál és irodalom viszonyának bonyolult és sokrétű kérdései az irodalmi művek egyik legősibb témájával szembesíthetnek, amelynek újrafogalmazása és új típusú megközelítései egyaránt rendkívül termékenynek bizonyulhatnak. A konferencia olyan kérdésekre kereste a választ, mint például, hogy milyen poétikai-retorikai szerepek jutnak és juthatnak a halálnak, ezek miként változnak történetileg, milyen hasonlóságok és különbségek fedezhetők fel köztük? Milyen társadalmi gyakorlatok környezik a művekben a halált, és az hogyan közelíthető meg a különböző kultúrtechnikák felől? Halál és irodalom kapcsolatának értelmezései által az irodalom sajátos teljesítménye is felszínre kerülhet, egy olyan, alapvetően nyelvi viszony, amelyben a halál saját halállá válik, hangot és arcot kap, nyomtalanul eltűnik, vagy éppen csak nyomként van jelen. 

A kétnapos konferencia az idei évben strukturálisan is megújult, a szervezők ezzel a rendezvény műhelyjellegét erősítették.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/297397464123908

Két tudósítás révén is felvehetik a fonalat és csatlakozhatnak a gondolatmenetekhez azok, akik nem tudtak személyesen részt venni. Ehhez nyújt segítséget Herédi Rebeka Halál az irodalomban című írása a Szifonon:

http://www.szifonline.hu/index.php?cikk_ID=943 

valamint Bodor Viktória Haláli témák az irodalomtudományban című írása a KULTeren:

http://kulter.hu/2018/03/halali-temak-az-irodalomtudomanyban/