Indul a Grádics, a féléves kötetíró műhelyprogram. Pályázz!

Indul a Grádics, a féléves kötetíró műhelyprogram. Pályázz!

Pályakezdőként sokféle műhely segíti az írói indulást, de az első-második kötet után mintha azt várná a szakma: most már az elkövetkező évtizedekben alkoss szépen egyedül. Pedig miért ne lehetne közösségben, tapasztalt írók segítségével dolgozni a kötetterveinken? Ezért indítja el a Fiatal Írók Szövetsége 2021 őszén a Grádicsot, ami egy féléves kötetíró műhelyprogram egy vagy két kötettel rendelkező, jelenleg az új könyvükön dolgozó prózaírók számára.

A műhelyprogramnak két vezetője lesz: Mán-Várhegyi Réka (író, forgatókönyvíró, szerkesztő) és Cserna-Szabó András (író, újságíró, szerkesztő). A csoportban 8-10 prózaíró vehet részt, akiket pályázat útján választunk ki.

A résztvevők havonta egyszer, egy szombati napon találkoznak egy budapesti helyszínen, ahol 10 és 16 óra között dolgoznak a résztvevők aktuális kérdésein, szövegein. A program fontos eleme a csoportmunka, az egymás szövegeire való reflexió.

A műhelyprogramot egy nyitó- és egy záróesemény foglalja keretbe, ahol lehetősége lesz a résztvevőknek bemutatkozni, és a készülő műről is mesélni a közönségnek.

Ki pályázhat?

Akkor pályázhatsz, ha eddig egy vagy két szépirodalmi líra- vagy prózaköteted jelent meg, és jelenleg egy új prózaköteten dolgozol.

A pályázat feltétele, hogy részt tudj venni a 6 műhelyalkalomból legalább 5-ön (2021. szeptember 11., október 9., november 13., december 4., január 8., február 12., szombatonként 10 és 16 óra között, budapesti helyszínen), valamint hogy vállald, hogy elolvasod a többi résztvevő anyagát, aktívan részt veszel a műhelyeken, és az egyik alkalomról publikus műhelynaplóban számolsz be.

Hogyan pályázhatsz?

Küldd el pályázati anyagodat a fiatalirok@gmail.com címre május 31-ig, a tárgy mezőbe azt írd, hogy “Grádics pályázat”.

A pályázati anyagod ezt tartalmazza:

  • Szakmai önéletrajz és publikációs lista.
  • Koncepcióleírás (max. 3000 karakter): mutasd be a készülő kötetedet, és fogalmazd meg, hogy melyek azok az alkotói kérdések, szakmai dilemmák, amelyekkel kapcsolatban segítséget vársz. Nem kész anyagokat várunk, hanem ígéretes kötetkezdeményeket, együtt gondolkodásra nyitott alkotókat.
  • Szövegmutatvány (5-10 000 karakter): a készülő prózakötetből küldj részletet.

A pályázati anyagokat a két műhelyvezető és a FISZ elnöksége zsűrizi.

Eredményhirdetés július közepéig várható, a műhelyvezetők és a résztvevők pedig a FISZ nyári táborában, augusztus közepén mutatkoznak be.

Felmerülő kérdések esetén Bán-Horváth Veronika (horvath.verocs@gmail.com) vagy Mécs Anna (mecsanna@gmail.com) szervező-résztvevőket kereshetitek.

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.