Csáth Géza-díj 2017 - Vajdasági disznótor

Szeptember 11-én sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége rendhagyó díjátadóján Szabadkán. A 15 órai rekkenő hőségben kezdődő program első pontjaként Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempésznek adják át a második alkalommal kiosztásra kerülő Csáth Géza-díjat. Ezt követően Tolnai Ottó – többek között – a Költő disznózsírból és az Árvacsáth – című könyvek szerzője idézi meg A varázsló kertjében a névadó szellemét. A vajdasági disznótor este a Klein House-ban folytatódik Orcsik Roland Összes Versének felolvasásával és a BalaLajka formáció koncertjével.


A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat – amely mellé ezúttal egy tősgyökeres vajdasági fél disznót és névre szóló hentesbárdot kap a díjazott – első ízben kabai lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016. december 15-én. A díj átadásának helyszíne évenként változik: egyszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozik fel díjazott és kuratórium. A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet, megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák.

Az idén másodízben átadott díjat kabai lóránt után Orcsik Roland személyében ismét olyan költő, szerkesztő és irodalomszervező érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. Az avantgárd és Gustav Mahler melletti kirohanásairól is híres szépíró, akit az underground zenei életben csak TurboFolk néven emlegetnek, 1975-ben született Óbecsén, az egykori Jugoszláviában. Költőként négy saját könyvet jegyez, regényíróként 2016-ban debütált Fantomkommandó című alkotásával. 2011-től a Tiszatáj folyóirat szerkesztője, 2012 és 2014 között a JAK füzetek sorozatszerkesztője. Orcsik Rolandot Kollár Árpád, a gyermekirodalmi körökben Tárkonyként is ismert, nem-költő költő laudálja majd.