Ad notam Jókai

A FISZ kétnapos programsorozata a Magyar Széppróza Napjához kapcsolódóan

Hol élt Jókai, hogyan írta a tárcaregényeit? És hogyan írnak a fiatal kortárs prózisták? Főként ezen kérdések köré épül az idén 20 éves jubileumát ünneplő Fiatal Írók Szövetségének Ad notam Jókai programsorozata 2018. február  15-én és 16-án a Lumen Kávézóban.

Részletes program:

Helyszín: Új Lumen (Budapest, Horánszky u. 5.)

2018. február 15. csütörtök

14:30 Hotel Jókai – Városnéző séta Jókai Mór nyomában (különkiadás)

Hivatalos Facebook esemény

 Javasolt érkezés öt perccel korábban.

Gyülekező a Síp utca és a Rákóczi út kereszteződésében.

A Jókai-séta elsődleges célja és apropója a Jókai-kép leporolása: annak a modern Jókainak a bemutatása, akiről ma az irodalomban ugyan egyre több szó esik, de akiről a közgondolkodásban még mindig a régi, megfakult kép él. A séta másik célja, hogy elevenné, érdekessé tegye Jókai alakját, és azt a Jókait is megmutassa, akit a tankönyvek nem tesznek láthatóvá, ezen kívül a séta résztvevői nemcsak Jókai életét ismerhetik meg, hanem azt a kort és várost, amelyben alkotott.

A séta keretein belül a Jókai-anekdoták és történetek (felolvasásán) kívül számos olyan, egy-egy helyhez kapcsolódó történelmi korrajz és korabeli kulturális (építészeti, várostervezési- és rendezési, színházi stb.) információ hallható, amely a Jókai-műveket nem ismerők számára is élvezetessé, tartalmassá, informatívvá és élményekben gazdaggá teheti a sétát.

17:00 A kortárs próza irányai (kerekasztal)

Hivatalos Facebook esemény 

Kerekasztal-beszélgetés a kortárs magyar prózában érzékelhető fontosabb tendenciákról, témaválasztásokról, prózapoétikai stratégiákról. Hová tart a mai magyar próza, melyek azok a prózai műfajok, amelyeknek reneszánszát éljük, mik a legszubtilisabb generációs különbségek?

Mészáros Sándort, Neszlár Sándort, Vásári Melindát kérdezi Zelei Dávid.

18:00 FISZ 20: kritikai beszélgetés a 20 éves FISZ 3 könyvéről

Hivatalos Facebook esemény

A Fiatal Írók Szövetsége 2018-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. E jeles, számvető évfordulóhoz kapcsolódóan három kritikust kértünk fel arra, hogy a két évtized alatt megjelent prózakötetek közül háromról cseréljenek eszmét. Terítéken Farkas Balázstól a Nyolcasok, Makai Mátétól a Koriolán dala és Szerényi Szabolcstól az Éhség.

Hermann Veronikát, Smid Róbertet és Szekeres Nikolettát kérdezi Borbáth Péter.

Ezzel párhuzamosan: IMPRÓza

A játék lényege a Jókai-féle folytatásos tárcaregény körülményeinek modellezése, avagy annak szemléltetése, milyen az, amikor a lapzárta, az olvasói elvárás, a szerkesztői nyomás és a terjedelem nagyban megköti az író kezét. A játékban résztvevő 4 kalandvágyó író kihúz egy Jókai-mondatot és egy műfajt, majd a párhuzamos rendezvény alatt novellát kerekít a megkötések megtartásával. A lapzártát a FISZ 20-beszélgetés vége szimbolizálja, mely után az „újságolvasók” rögtön fogyaszthatják is az elkészült prózákat, lévén szerzőik azon melegében felolvassák őket.

Résztvevők: Farkas Balázs, Kalapos Éva Veronika, Komor Zoltán, Márton László

  19:00 IMPRÓza felolvasás

2018. február 16. (péntek)

17:00, FISZ prózamustra - bemutatkoznak új tagjaink

Hivatalos Facebook esemény

Bemutatkoznak a FISZ új tagjai közül a prózaírók. A program alatt rövid felolvasások váltják egymást rövid beszélgetésekkel.

Felolvasnak: Biró Zsombor Aurél, Hutvágner Éva, Kovács Eleonóra, Láng Orsolya, Szabó R. Ádám, Szalay Álmos, Szerényi Szabolcs, Vass Norbert.

Vezeti Gál Soma és Kormos Nikolett.

A prózisták FISZ-nél megjelent könyvei a helyszínen kedvezménnyel megvásárolhatók. Dedikáltatni szabad!

18:30, Ad notam Jókai – improvizációs prózajáték az Itt és Most Társulattal

Hivatalos Facebook esemény

Hozd magaddal kedvenc Jókai-idézeted és dobd be a kalapba! Lehet, hogy pont a te mondatodat fogják a színészek kihúzni. Lássuk, mire inspirálja őket?

Az improvizációs prózajátékban Jókai legismertebb regényeiből kap egy-egy részletet a társulat. A négy színész arra vállalkozik, hogy valamilyen módon felhasználják a kötelező mondatokat. Hova jutunk ezekből kiindulva? Csatlakozz, derítsd ki, és befolyásold te is a játék menetét!

Játszók: Borbás Gergő, Horváth-Töreki Gergely, Horváth Veronika, Varju Nándor

Minden itt és most történik!


A program a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Széppróza Napja támogatásával valósul meg.