„Romániából jöttem”

Zudor János versszimpózium

„OLYAN EDZÉS EZ AMELYBE // BELEŐRÜLSZ // GYERMEKEM OLYAN FŐPRÓBA EZ // AMELY MÁR HALÁLOS VAGY // LEGALÁBBIS // HELYREHOZHATATLAN MERT // KEGYETLENEBB // MINT BÁRMIFÉLE ELŐADÁS // ÉS A SZOMORÚ // HOGY CSAK FŐPRÓBA VAN // MINDIG CSAK // FŐPRÓBA VAN // ÉS NINCS ELŐADÁS”

Zudor János költészete hosszú utat járt be 1990 óta, amikor a Romániából jöttem című második kötete 1000 számozott példányban megjelent. Földrajzilag tekintve el sem kellett mozdulni, hogy egy évvel az 1989-es rendszerváltás után Romániából jőve Romániában találja magát. Az egyhelyben végzett utazás, a belső emigráció Ady Váradára és a diktatúrák Romániájába is elvezet, de nem egy kultúrtörténeti kíváncsiságot elégít ki. Ami történt, a bőr alatt fészkel, a nyelv töréseiben és a képek zajában. Egy apa altatódalt énekel a gyerekeinek. Elmondaná, amit észrevett, tapasztalt, ami fontos. Hogy mi a szerelem, milyen az ország, a város? Csak a legfontosabbakról énekelhet. És csak egy nyelve van, ami magyar és román is, a vers nyelve. Hangereje így az üvöltésé és az altatódalé. 

A szimpóziumon a kötetről tartott előadást Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna és Kiss Ernő Csongor. Ezt követően André Ferenc, Géczi János és Selyem Zsuzsa beszélgetése segített a Zudor-költészet tágabb kontextusainak feltárásában Kemenes Henriette moderálásával. Az esemény fináléja pedig multimediális eszköztárral nyitott meg a Zudor-verseket. Tasnády-Sáhy Péter rendezésében az Élő Várad Mozgalom performansza vitte színre a folytathatóság, az adaptáció és a befogadás sokrétűségének kérdéseit. 

Időpont: 2018. április 27. - Zudor János születésnapja!
Helyszín: Posticum (Nagyvárad, Teiului u., 26.)

Program:
16:00 - 17:20 - Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna és Kiss Ernő Csongor referátumai
17:30 - 18:30 - André Ferenc, Géczi János, Selyem Zsuzsa és Kemenes Henriette beszélgetése
19:00 – Az Élő Várad Mozgalom performansza

A Fiatal Írók Szövetsége szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. A szövegmű, a szerző, a recepció jelenléte egyszerre kínálhatja fel magát a hely belakásaként és a helyből történő kiűzetésként is. A sorozat első alkalma Térey János Zártkert című verséről szólt, Vámospércsen, a Térey család egykori kertjében, majd Győrffy Ákos A hegyi füzet című művét a Kisinóczi Turistaházban elemezték a résztvevők, a fiatal vajdasági líra délszláv háborús költeményei az egykori menekülési útvonal közelében, Algyőn kerültek terítékre, Kovács András Ferenc színházi versei a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán, Lanczkor Gábor Ság-hegy versei pedig a megbontott vulkánkráterben. Csehy Zoltán Cage Pozsonyban című versét a Pozsonyi Magyar Intézetben tárgyalták. A Borbély Szilárd Valami helyet című kötetéről szóló szimpóziumra Debrecenben került sor április 10-én. A nagyváradi Posticum Zudor János otthona volt, itt gyűjtötték össze, gondozzák kéziratait és bár betegsége miatt a költő nem tudott jelen lenni a szimpóziumon, ez méltó hely volt költészetének és születésnapjának ünneplésére.

Az eseményt az Élő Várad Mozgalom és a Fiatal Írók Szövetsége közösen szervezte.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Posticum, Várad Folyóirat


Sajtóösszefoglaló

 Ozsváth Zsuzsa beszámolója a Helikonban: Boldog születésnapot, Zudor János – versszimpózium Váradonhttps://www.helikon.ro/boldog-szuletesnapot-zudor-janos-versszimpozium-varadon/

Mărcuțiu-Rácz Dóra az eirodalom.ro-n: Most éppen ilyen nyavalya van

http://www.eirodalom.ro/aktualis/item/3907-%E2%80%9Emost-%C3%A9ppen-ilyen-nyavalya-van%E2%80%9D.html

János Piroska írása a Bihari Naplóban: Zudor János versszimpózium: a költő és a mögötte rejlő ember

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/05/01/zudor-janos-verssszimpozium-a-kolto-es-a-mogotte-rejlo-ember.biharinaplo

Fried Noémi Lujza Zudor János versszimpóziumot tartottak Nagyváradon c. tudósítása a maszol.ro-n:

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/95592-zudor-janos-versszimpoziumot-tartottak-nagyvaradon

Az Élő Várad Mozgalom képgalériája: https://www.facebook.com/pg/elovarad/photos/?tab=album&album_id=728354234220611

FB-event: https://www.facebook.com/events/213465812746701/